Persbericht knobbeltocht 2022

Persbericht bij Knobbeltocht 2022

Veertigers zijn de beste Knobbelaars!

Gemiddeld scoren zij 15,5 goede antwoorden, terwijl het totale gemiddelde 14,8 was. Waarschijnlijk komt het doordat zij goed koekjes, toastjes, wafels en beschuiten kunnen tellen.

De vijftigers deden het ook best goed, wat wil je ook gezien de leeftijd van de uitzetters. Nuver en Nieuweschans waren voor hen de struikelblokken. Het gemiddelde van 15 punten werd nog wel opgekrikt door een vijftiger, die vermeldde dat ze jong van geest is, en dus scoort alsof ze een veertiger is:-).

De ervaren lopers van boven de 60 scoorden gemiddeld ruim 13 goede antwoorden. Uiteraard een eervolle vermelding voor de oudste deelnemer, J. Terpstra van 85, die net zo vrolijk over de finish kwam als ze bij de start was!

En ook een eervolle vermelding voor de drie jongste deelnemers: 3 kinderen onder de 10 jaar oud hebben de knobbeltocht helemaal uitgelopen. En helemaal zo slecht nog niet, alhoewel het handschrift bij alle drie iets volwassener overkwam dan de leeftijd deed vermoeden?.

De jong volwassenen (18 tot 30) scoorden best goed (14,5 gemiddeld). Zij hadden alleen regelmatig iets door gekrast of veranderd in een hokje, waardoor de strenge doch rechtvaardige jury het (goede) antwoord fout moest rekenen. Dus jongelui, volgend jaar opgelet, verbeteren mag nooit: zet een volgend antwoord altijd in een volgend vakje, dan kan het los van het gekras beoordeeld worden! En dan nog een reden voor de veertigers om extra hun best te blijven doen: onder de jonge tieners zit aanstormend talent! Een paar tieners hadden 17 goed, dat is ver boven gemiddeld.

De mensen die niet de tijd hebben genomen om hun leeftijd in te vullen, hebben wel de tijd genomen om de Knobbeltocht goed te doen. Ze scoren maar liefst meer dan 15 gemiddeld en het aantal met 17 goede antwoorden is opvallend hoog. Er waren opvallend weinig dertigers die meededen of die hun leeftijd wilden delen.

Veelgemaakte fouten zijn:

  • Ongeveer de helft van de deelnemers dacht dat het gezochte woord voor raar en mooi Wicht was in plaats van Nuver.
  • Het fout herkennen van de Groningse plaats Nieuweschans in de Dr. Denkerpuzzel: Apeldoorn, Schans, IJlst, Roden, Scharsterbrug, Hellendoorn (prachtige vondst), Glaanderbrug, Rolde, Achtkarspelen, enzovoort. De Friese plaatsnamen gingen goed.
  • Het missen van het woord Stapel BV op het groene kastje op It Apelhôf
  • Het niet herkennen van het karretje op wieltjes dat ook een hondje heet, dus liep bijna iedereen door op de Finne.
  • Het niet herkennen van een Groningse vlag: de Ommelander vlag die sterk op de Fryske vlag
  • Arjen Robben werd vaak aangezien voor Sven Kramer, Tim Douwsma, Koen Verweij, Douwe de Vries (welke dan, we kennen er meerdere), Sipke Jan, Douwe Bob, Rick of Tim Hofman.
  • Doutzen Kroes werd veelal goed geraden: ze werd hooguit een enkele keer verward met haar zusje Iris of met Jutta Leerdam. Oftewel, jullie herkenden de Friezin vaker dan de Groninger.

Over het tellen van koekjes gesproken: van een zekere familie zou je verwachten dat ze oog hadden voor koekjes, maar dat bleek toch moeilijk te zijn.

En wat hadden de winnaars dan fout? Heel nuver, maar zij wisten niet wat mooi is in het Gronings. Ze hebben een hoorn foutief goedgekeurd, de eerste Groningse vlag hebben zij gemist en ook zij konden niet goed (achteraf) tellen. Alle andere puzzels en routeaanwijzingen hadden zij dus allemaal goed. Toppers! Daar kunnen zelfs veertigers iets van leren. Op naar volgend jaar!